Infection control

Infection control

מחשבות על שימור עצמי….

לאור מה שמתרחש בעולם עם וירוס הקורונה נזכרתי בנושא שהיה לי ממש חשוב.

בעבר הייתי חולה לא מעט, ולא סתם חולה אלא מרותקת למיטה עם ברונכיטיס שלווה בסינוסיטיס, עוברת מאנטיביוטיקה אחת לשנייה שותה ליטרים של תה עם דבש, לימון וג’ינג’ר ומחכה שהצרה תעבור.

בתור קלינאית תקשורת שעובדת למעלה מ9 שנים עם פעוטות ומבוגרים בשיקום שמיעה אני יודעת שזהו חלק מהמקצוע. בבדיקת שמיעה עם מטופל משתעל, בהתאמת מכשיר שמיעה לילדונת מנוזלת או סבתא מקוררת, בטיפול שפה עם פעוט והורים שמתעטשים (ולא עושים את זה ישר למרפק או לטישו וזורקים לפח מיד). בסהכ סיכון מקצועי, שלי, של הצוות וגם של כלל המטופלים.

ברור לי כאשת מקצוע כמו שברור לכם שעליי לדאוג לנקות/לחטא את ידיי ואת הציוד שבו אני משתמשת בין מטופל למטופל. זה חלק מהקוד האתי שלנו לשמור על המטופלים שלנו. אבל מה זה בדיוק אומר? מה ההנחיות המדויקות שעליי לעשות עם כל פריט? והאם יש לנו נהלים והנחיות מסודרות לזה?

אני תוהה כמה אנחנו כאנשי מקצוע באמת שומרים וכמה אנחנו יכולים להשתפר בזה.

אם אתם עובדים בבית חולים או קופת חולים קרוב לוודאי ששמעתם על הנושא, חיפשתי ומצאתי במשרד הבריאות את המרכז הארצי למניעת זיהומים ועמידות לאנטיביוטיקה.

“אחריות המרכז לכוון ולרכז את הפעילות בכל הנושאים הקשורים בבקרה ומניעת זיהומים במוסדות רפואיים ובנושא עמידות לאנטיביוטיקה במוסדות ובקהילה. המרכז פועל ברמה הלאומית לקביעת מדיניות, סטנדרטים ושיטות התערבות, כולל טיפול בהתפרצויות, במגפות ובמחלות מתהוות.”

אצל חברתנו מעבר לים ארה”ב התחום נקרא Infection Control ועל פי חוק לכל מכון שמיעה חייבת להיות תכנית כתובה שמפרטת את כלל הנהלים וההנחיות איך יש לנקות, לחטא ואף לעקר ציוד. כמובן שאצלם תחומי האחריות של האודיולוג הם מעט שונים וההנחיות הם בהתאם.

גוף בשם OSHA- Occupational Safety and Health Administration תפקידו להבטיח תנאי עבודה בטוחים לכלל העובדים על ידי קביעה ואכיפה של נהלים יחד עם מתן הדרכה, חינוך וסיוע.

במכונים הפרטיים שעובדים עם קופות החולים ישנם הגדרות מדוייקות של הקופות איך לחטא את הטיפים של הטימפנומטר ואיך לנקות את האוזניות בבדיקת השמיעה אך מה קורה בהתאמת מכשירי שמיעה? בפועל מצאתי חוזרים לגבי היגיינת ידיים, שימוש בציוד מגן ואף תדריך מפורט למוסדות בגיל הרך אך לא הצלחתי למצוא אף מסמך שמדבר על מכוני השמיעה הפרטיים.

מרגע שלמדתי על החוקים במדינות אחרות אני שואלת את עצמי האם אני וכלל חברי הצוות שלי עושים כל מה שצריך על מנת לשמור על עצמנו ועל המטופלים שלנו.

בזמנו התייעצתי עם הקלינאית הראשית אצלנו והחלטנו לכתוב נוהל משלנו. ליישר קו, ביננו לבין עצמנו לגבי כל הסוגיות בנושא. כדי שנוכל לשמור על עצמנו ועל המטופלים שלנו בצורה הטובה ביותר. בינתיים נכנסתי להריון, יצאתי לחופשת לידה ואני כבר שנה בבית אז זה עדיין בגדר רעיון בלבד. אולי עכשיו בצל הקורונה גורמים שונים יפעלו לקידום הנושא.

הצעה שלי לבינתיים, תבדקו את עצמכם ואם אתם חושבים שיש מקום לשיפור הנה כמה קישורים שיכולים לעזור .

קישורים רלוונטיים

נהלים שקיימים במשרד הבריאות:

נוהל להיגיינת ידיים במוסדות רפואיים https://www.health.gov.il/hozer/mr24_2009.pdf

חוזר המדבר על אמצעי זהירות שגרתיים במוסדות רפואיים בו מסודרים הנהלים לגבי שימוש בכפפות, חלוקים ומגני עיניים https://www.health.gov.il/hozer/mr10_2010.pdf  

תדריך למניעת התפשטות מחלות מדבקות במעונות ובמוסדות לגיל הרך https://www.health.gov.il/PublicationsFiles/mniaa_hoveret_9.8.pdf

סקירה מקיפה מ2010 של Interorganizational Group of Speech-Language Pathology and Audiology

http://acslpa.ab.ca/?wpfb_dl=175

מרכיבי התכנית הכתובה למניעת התפשטות מחלות מדבקות על פי A.U. Bankaitis, PhD, FAAA

https://www.audiologyonline.com/articles/understanding-components-written-infection-control-16627

סקירה קצרה יותר של הנושא האקדמיה האמריקאית לאודיולוגיה

https://www.audiology.org/publications-resources/document-library/infection-control-audiological-practice